Bądź na bieżąco,

zapisz się na newsletter

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty
Szybki kontakt

+48 793 063 010

biuro@vitallife24.pl

Czynne Pn-Pt
9:00-18:00

Cholesterol kontra Lecytyna

 Lecytyna jest substancją naturalną o wyjątkowych właściwościach. Główne jej składniki to cholina i inozytol. Cholina to substancja witaminopodobna, odgrywająca kluczową rolę w strukturze błon komórkowych. Inozytol znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, na przykład w soi. Duża ilość inozytolu gromadzi się w mózgu. Cholina i inozytol będąc substancjami lipotropowymi, zapobiegają stłuszczeniu wątroby.

lecytyna-i-jej-lecznicze-wlasciwosci1.jpgLecytyna to naturalna substancja, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego u ludzi i zwierząt. Jej działanie jest bardzo wszechstronne. Może pomóc na serce, wątrobę, woreczek żółciowy, kłopoty z koncentracją, stres i obniżone samopoczucie, a nawet na problemy ze skórą i włosami. Stanowi paliwo dla mózgu, gdyż jest waznym budulcem błon komórkowych i osłonek mielinowych układu nerowego. Uważa się, że lecytyna jest bardzo istotna dla sprawności seksualnej mężczyzn i zwiększa ogólną płodność u obojga. Ze względu na szerokie działanie, lecytynę uważa się za lek na większość schorzeń.

Dzięki wyjątkowym właściwościom emulgującym lecytyna obniża poziom cholesterolu i powstrzymuje rozwój miażdżycy. Oczyszcza ścianki naczyń krwionośnych i wzmacnia mięsień serca. Lecytyna powoduje również zmniejszenie dolegliwości bólowych stawów. Jej regularne stosowanie umożliwia osobom z chorobami narządu ruchu aktywność. Powinni ją także przyjmować sportowcy, którzy chcą szybko zwalczyć kontuzje i powrócić do intensywnych treningów. Lecytyna jest pomocna dla osób czułych na zmiany pogody, daje zdrowy połysk włosom i zapobiega ich wypadaniu. Z jej pomocą można zapobiec powstaniu egzemy.

Kto powinien pomyśleć o suplementacji tym związkiem?

Osoby narażone na zwiększony wysiłek umysłowy i fizyczny.
  - Studenci w okresie wzmożonej nauki.
  - Osoby chcącym wspomóc prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
  - Osoby w podeszłym wieku.
  - Osoby żyjącym w ciągłym stresie.

Skąd bierze się w nas cholesterol - zasada 80 / 20?

80% znajdującego się w organizmie cholesterolu jest produkowane przez wątrobę, a jedynie 20% pochodzi z naszego pożywienia. Cholesterol pochodzenia endogennego znajduje się w mózgu, nerwach, krwi i żółci, pełniąc wiele ważnych funkcji.
Cholesterol jest transportowany wraz z prądem krwi po całym organizmie przy udziale specjalnych białek. Taki związek nazywany jest lipoproteiną LDL (Low Density Lipoprotein - ważnym też "złym choleterolem"). Komórki wykorzystują cholesterol tylko w ilości potrzebnej im do prawidłowego funkcjonowania. Pozostała ilość LDL nadal krąży we krwi, do momentu, aż inna lipoproteina (HDL) nie wychwyci cholesterolu i nie odtransportuje go z powrotem do wątroby. Związek, za pośrednictwem którego nadmiar cholestrolu wraca do wątroby, nazywa się HDL (High Density Lipoprotein - zwany też "dobrym cholesterolem"). Dopóki organizm dysponuje wystarczającą ilością HDL i dopóki nie ma zbyt dużo "niepotrzebnego" cholesterolu do zebrania, proces ten pozostaje w równowadze. Całkowity poziom cholesterolu we krwi nie powinien przekroczyć 200 mg%, gdyż powyżej tej wartości znacznie wzrasta niebezpieczeństwo powstania zawału serca.
Jeżeli poziom HDL spadnie poniżej 35 mg%, ryzyko wystąpienia zawału rośnie.

Wartości według Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego:


                             Frakcja                   |                    Jednostki
Cholesterol całkowity (TCholesterol)       | < 200 mg/dl (< 5, 2 mmol/l)
LDL-cholesterol                                     | < 135 mg/dl (< 3, 5 mmol/l)
HDL-cholesterol - stężenie dla mężczyzn | > 35 mg/dl ( > 0, 9 mmol/l)
HDL-cholesterol - stężenie dla kobiet      | > 50 mg/dl (> 1, 3 mmol/l)
Triglicerydy                                          | < 200 mg/dl (< 2, 3 mmol/l)

Warto wiedzieć, iż dzisiejszych czasam coraz bardziej zaniża się normy wyników oficjalnych, gdyż dzięki temu, automatycznie więcej osób kwalifiluje się do leczenia mimo, że wcześniej takie osoby, były uznawane zdrowe, spoza ryzyka.

Cholesterol możemy podzielić na dwie frakcje:
* LDL cholesterol (cholesterol o niskiej gęstości - Low Density Lipoprotein. Jest to cholesterol określany jako "zły" - niekorzystny bo jest nośnikiem cholesterolu do komórek pozawątrobowych (to właśnie ta frakcja odpowiedzialna jest za powstawanie blaszki miażdżycowej.
* HDL cholesterol (cholesterol o wysokiej gęstości - High Density Lipoprotein. Odpowiedzialny jest za transport cholesterolu do wątroby. Działa korzystnie i określany jest jako "dobry".

Wzrost stężenia frakcji VLDL i LDL powoduje wzrost ryzyka miażdżycy naczyń.

Zalecane stężenie LDL w surowicy krwi to wartości mniejsze niż 135mg%.
A dla osób z rozpoznaną chorobą niedokrwienną powinno być poniżej 100mg%.

Stężenie cholesterolu HDL w surowicy poniżej 35mg/dl (0.9 mmol/l jest skorelowane ze zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca, co nie znaczy, że ona nastąpi. Prawidłowe wartości HDL wynoszą:
45-50 mg% u mężczyzn
55-60 mg% u kobiet

Przyczyny zaburzeń gospodarki lipidowej:
* genetycznie uwarunkowana hipercholesterolemia jest najczęstszą postacią hipercholesterolemii;
* hipercholesterolemia z przeładowania - spowodowana niewłaściwym odżywianiem i stylem życia;
* postacie wtórne zaburzeń lipidowych np. niedoczynność tarczycy, cholestaza czy zespół nerczycowy.

Triglicerydy (trójglicerydy)
Kliniczna korelacja pomiędzy stężeniem triglicerydów (trójglicerydów) a częstością występowania choroby niedokrwiennej jest mniej jasna niż w przypadku cholesterolu LDL i HDL. Wiadome jest, że podwyższone stężenie LDL w osoczu a obniżone HDL wpływają na przyspieszenie rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach wieńcowych.
Fakt, że nie do końca poznana jest rola triglicerydów (trójglicerydów) w powstawaniu blaszki miażdżycowej bierze się z trudności w separacji efektów HDL i triglicerydów (trójglicerydów). Stężenie triglicerydów (trójglicerydów) i cholesterolu HDL są ze sobą ściśle skorelowane.

Wyniki wielu prób klinicznych świadczą o tym, że triglicerydy (trójglicerydy) są prawdopodobnie związane z ryzykiem choroby niedokrwiennej serca. Wyniki badań Framingham Study sugerują, że kobiety z niskim poziomem cholesterolu HDL i hipertriglicerydemią, mają szczególnie duże ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Zalecane stężenie triglicerydów (trójglicerydów) wynosi (mniej niż) <200 mg/dl co odpowiada 2, 3 mmol/l

Co to jest i czy jest nam potrzebna lecytyna?

Lecytyna jest związkiem produkowanym przez wątrobę. Jej nazwa pochodzi od greckiej nazwy żółtka jaja (po grecku: lleci-thos) i została nadana w 1850 r. przez jej odkrywcę - Francuza, Maurice Gobleya. Stało się tak, gdyż po raz pierwszy lecytynę wyizolowano z żółtka jaja.

Lecytyna należy do lipidów, a konkretnie do fosfolipidów, które stanowią składnik każdej komórki, będąc "cegiełkami" ścian komórkowych. Do ich zadań należy filtrowanie składników odżywczych i końcowych produktów przemiany materii, prowadzenie wymiany jonowej oraz regulacja ciśnienia komórkowego. Aż 25% suchej masy mózgu składa się z fosfolipidów, ale równie wysoka jest ich zawartość w wątrobie oraz w mięśniach. W przypadku wysokich wartości cholesterolu LDL, lecytyna jest w stanie skutecznie obniżyć ten poziom. Dzienna dawka 2 gramów może znormalizować zakłócone proporcje cholesterolu LDL i HDL.
Dzięki właściwościom emulgującym, może zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Według wstępnych badań, w przypadku niektórych chorób, wysokie dawki lecytyny mogą pomóc w ich leczeniu lub łagodzeniu skutków ubocznych niektórych leków.
Istnieją dowody na to, że u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane, lecytyna potrafi zahamować wypłukiwanie się fosfolipidów z osłonek włókien nerwowych, opóźniając lub zatrzymując rozwój tej choroby. Do czasu odkrycia soi - doskonałego źródła lecytyny - głównym produktem, z którego ją otrzymywano było jajko. Lecytyna sojowa zawiera ponadto wiele dodatkowych składników, pozytywnie działających na ludzki organizm.

Fragment artykułu z CF Europe - CALINews nr 1 (13) Styczeń 2004

Z życia wzięte

Pewnego dnia, byłam świadkiem zakupu jednej z lecytyn w aptece i porady farmaceuty w zakresie stosowania jakiejś przeciętnej lecytyny. Był to produkt w drażetkach a na opisie widniało: 150 mg oleju sojowego z lecytyną w jednej drażetce. Na pytanie: „ Jak stosować ten produkt w wypadku osiągania lepszej pamięci...” – klientka usłyszała odpowiedź: ”3 x 1" dziennie”.

Nie mogłam wówczas uwierzyć, że osoba sprzedająca w aptece, nie znała różnicy między olejem sojowym z lecytyną (zawiera jakieś śladowe ilości lecytyny) a lecytyną jako wyciąg, i nie wytłumaczyła tego Klientce. Sprzedająca Pani nie podała jej nawet profilaktycznej dawki lecytyny, ponieważ produkt ten faktycznie nie był lecytyną ale olejem sojowym. Zawierał jakieś szczątkowe dodatki lecytyny i dla niepoznaki hucznie nazywał się: Lecytyna. Taki produkt nie pomógłby szybko na pamięć a co dopiero, kiedy stosowany byłby w znacznie poważniejszych schorzeniach jak np. stłuszczeniu wątroby, miażdżyca, nadciśnienie, choroby układu nerwowego czy mózgu?

Do takich celów stosuje się skoncentrowaną lecytynę zawierającą w opisie konkretne ilości najważniejszych składników takich jak np. cholina w postaci fosfatydocholiny minimum 420,00 mg w kapsułce. Wtedy można mówić o dawkach pomocniczych w leczeniu w.w schorzeń, ale dawki kliniczne stosowane w różnych terapiach leczniczych ciężkich schorzeń neurologicznych i tak są znacznie większe, bo 10 razy większe od dawki profilaktycznej opisanej na opakowaniu. Dawki kliniczne stosuje się tylko w wyjątkowych bardzo ciężkich przypadkach chorób neurologicznych bądź wysokiej nadprodukcji cholesterolu i trójglicerydów przez organizm.

Jak zatem odróżniać różnorakie produkty na rynku, na których napisano nazwę sugerującą w reklamie lecytynę, a faktycznie często są jej tam tylko śladowe ilości?

To proste. Lecytyna sojowa w kapsułce 1200.00 mg powinna zawierać fosfatydylocholinę w dawce leczniczej minimum 420.00 mg w kapsułce

Triple Potency Lecithin - wskazania terapeutyczne:

• skutecznie obniża poziom cholesterolu, obniża i reguluje nadciśnienie tętnicze
• leczy ciężkie stany miażdżycy, żylaki, zapalenie żył
• zapobiega skrzepom i zatorom, udrażnia układ krwionośny
• poprawia funkcje mózgu i układu nerwowego, poprawia pamięć
• odtłuszcza i wzmacnia mięsień serca oraz odtruwa i odtłuszcza wątrobę
• zapobiega zaćmie, poprawia wzrok, w cukrzycy chroni oczy
• odtłuszcza i odtruwa skórę w łuszczycy i egzemie, sprzyja urodzie skóry i włosów.

Pamiętaj, że Triple Potency Lecithin jeszcze skuteczniej działa w zestawie wraz z Nopalin, który usuwa nadmierne złogi cholesterolu oraz z NiacineX-treme czyli witamina B3, która w niezwykły sposób pomaga pobudzać mikroflorążenie i dostarczać krew, tlen i składniki odzywcze, do każdej komórki maszego ciała!

lecytyna-tpl-calivita.pngSposób użycia Triple Potency Lecithin:

Profilaktycznie stosujemy 1-2 kapsułki dziennie w trakcie posiłku. W dawnych katalogach opisywano również dawki terqputyczne.
Zatem w chorobach pomocniczo stosujemy 3 x dziennie po 1-2 kapsułki, a w ekstremalnych przypadkach klinicznych nawet do 25 kaps. dziennie (szczególnie choroby układu nerwowego, choroby umysłowe i podajemy wraz z NIacineX-treme).
Taka dawka odżywcza, obliczona dla na około 6-80 kg masy ciała.

1 kapsułka zawiera:

lecytyna sojowa w potrójnym koncentracie 1200.00 mg w kapsułce
w tym fosfatydylocholina w klinicznej dawce leczniczej minimum 420.00 mg w kapsułce

Możesz kupić tutaj >>

Cholina i inozytol w lecytynie

W lecytynie, obok niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdziemy cholinę - substancję, którą uważa się za „witaminopodobną” ze względu na jej istotne znaczenie biologiczne. Cholina korzystnie wpływa na wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Zaobserwowano też pozytywny wpływ lecytyny na wątrobę u alkoholików. Lecytyna pomaga usunąć z organizmu substancje toksyczne, ma udział w produkcji hormonów i dobrze działa na pamięć. Z badań wynika, że udział choliny może być niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu. Niewykluczone również, że cholina chroni przed nowotworami i wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Cholina jest też istotna w diecie kobiet w okresie ciąży i karmiących piersią, gdyż ma wpływ na prenatalny i noworodkowy rozwój mózgu i rdzenia kręgowego (centralnego układu nerwowego).

Drugim najważniejszym składnikiem jest inozytol. Niekiedy jest on nazywany witaminą B8. Nie jest on jednak typową witaminą, ponieważ organizm może go syntezować. Inozytol jest wytwarzany przy udziale enzymu o nazwie fytaza. Wchłania się z jelita i wędruje do mózgu, serca i innych narządów, a także do układów kostnego i rozrodczego. Jego działanie jest podobne do działania choliny – bierze udział w przenoszeniu sygnałów nerwowych i reguluje pracę enzymów. Poza tym ma działanie uspokajające, zapobiega miażdżycy, wpływa na porost włosów.

Opracowanie:
Renata Zarzycka-Bienias
tel. 730970880

Zamówienia na terenie Polski >>>

Zamówienia na terenie Unii Europejskiej i poza nią >>