Bądź na bieżąco,

zapisz się na newsletter

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto

Dieta ketogeniczna - ketogenna naszych przodków

Dieta ketogeniczna  - węglowodany zastąp tłuszczami z korzyścią dla zdrowia i samopoczucie

 

Czym jest dieta ketogeniczna/ketogenna

ketoza.jpgDieta ketogenna jest dietą radykalnie niskowęglowodanową i niskobiałkową. Zwiększenie ilości tłuszczu i drastyczne zmniejszenie ilości węglowodanów wprowadza nasz organizm z stan ketozy – zwiększonego stężenia ciał ketonowych we krwi Aby wejść w stan ketozy, zawartość węglowodanów powinna wynosić nie więcej niż 5-10%, białka nie więcej niż 20-25%,  a tłuszczów nie mniej niż 70-80%.

Na co dzień nasz organizm do pozyskiwania energii wykorzystuje przede wszystkim glukozę dostarczaną do organizmu wraz z węglowodanami. Niezwykle rzadko czerpie energię z ciał ketonowych, powstałych w wątrobie przy spalaniu kwasów tłuszczowych. Dzieje się tak np. rano, gdy długo nie jedliśmy i poziom glukozy jest niski. Aby proces ten uruchomil się w naszym organzmie w sposób naturlany, ważne jest, aby nie "obżerać się" na noc, a w ciągu nocy również nie podjadać.

Generalnie nasz organizm jest przystosowany do czerpania energii zarówno z węglowodanów jak i z tłuszczów (ciał ketonowych). Przy ketozie wszystko się zmienia. Ten system żywienia prowadzi do szerokiego wachlarzu kompleksowych zmian metabolicznych, dzięki czemu nasz organizm „przestawia się” na pozyskiwanie ATP z wytwarzanych ketonów. Ciała ketonowe dostarczają alternatywnego substratu glukozy do wykorzystania energetycznego. zdrowe-tluszcze.jpgKiedy spożycie węglowodanów jest ograniczone, obniża się poziom cukru we krwi i insuliny. insulina jest obniżona, organizm może uzyskać dostęp do zapasów tłuszczu z komórek tłuszczowych i wysyła go do krwi. Te kwasy tłuszczowe „przepływają” do wątroby, gdzie są następnie metabolizowane w mitochondriach komórek wątrobowych w procesie zwanym beta-oksydacją. Nastpępują liczne procesy, w wyniku których, cząsteczki tłuszczu pod nazwą glicerolu zostają przekształcone w glukozę, w procesie znanym jako glukoneogeneza. Oznacza to „produkcję nowego cukru”. W skrócie: dieta ketogeniczna zmusza organizm do spalania tkanki tłuszczowej, w celu pozyskania energii z dostarczanych tłuszczów, a nie węglowodanów.

Dieta ketogeniczna może być idealna dla ludzi, którzy mają nadwagę, cukrzycę lub chcą poprawić swoje zdrowie metaboliczne i rozrodcze. Obecności ciał ketonowych przyczyniała się do zwiększenia mobilności plemników, przy jednoczesnym obniżeniu zużycia tlenu, jako nośnika energii w komórkach. To pozwala na większe oszczędności tlenu w organizie, który zamiast brac udział w procesach spalania i wytwarzania energii, przy diete ketogennej, może krażyć w krwioobiegu i zapobiegać rozowojowi infekcji oraz komórek nowotworowych, wzmacniając tym samym immunologię organizu.

 

Dieta ketogeniczna - ketogenna naszych przodków

ketoza.pngBadania przeprowadzone w USA dowodzą, że przejście ludzkości na odżywianie glukozą nastąpiło stosunkowo niedawno w naszej historii. Wcześniej większość naszej energii była pozyskiwana z tłuszczów. Gdy ludzkość zajmowała się łowiectwem, nie było gwarancji dostarczenia nowej porcji pożywienia, a więc i energii codziennie. Energię wówczas dostarczały zmagazynowane w tkance tłuszczowej ciała ketonowe.

Dieta ketogeniczna nie jest dietą dr Kwaśniewskiego czy dietą Paleo. W tamtych dietach założeniem było niedopuszczenie do ketozy. Dieta ketogeniczna jest zgoła inna. Jej założeniem jest  uruchomienie produkcji ciał ketonowych.

Ketoza dietetyczna często jest też mylona z kwasicą ketonową, a to dwa zupełnie inne stany.

Żeby pacjent znalazł się  (jak np. często zdarza się w cukrzycy) w sytuacji zagrażającej życiu, musi mieć wysoki poziom ciał ketonowych (powyżej 10mmol/l) a jednocześnie wysoki poziom glukozy.

W ketozie dietetycznej poziom glukozy we krwi jest bardzo mały a poziom ciał ketonowych wynosi od 2-8 mmol/l.

Bardzo często u osób chorych na cukrzycę przy stosowaniu diety ketogenicznej poziom glukozy we krwi utrzymuje się pomiędzy 70-100mg/dl lub nawet mniej, gdy dieta jest skrupulatnie pilnowana.

Gdyby porównać nasze ciało do ogniska, to glukoza byłaby kawałkiem papieru, który bardzo szybko ulega spaleniu, wzniecając przy tym duży (lecz krótkotrwały) ogień.
Ketony zaś można porównać do grubych kawałków drewna, które ulegają spaleniu powoli, podtrzymując ogień przez długi okres czasu. Jak tylko ciała ketonowe we krwi wzrosną, mięśnie szkieletowe i serce, a ostatecznie mózg, zaczynają używać ich jako alternatywnego paliwa.
Kiedy ciało używa ketonów jako głównego źródła energii jesteśmy w stanie korzystać ze wszystkich pozytywów zdrowotnych płynących z ketozy. Dieta ketogeniczna jest bardzo skuteczna w korygowaniu zaburzeń metabolizmu komórkowego, przy wysokim poziomie cukru towarzyszącym cukrzycy. Uspokajają się napady padaczki u osób z epilepsją, łagodzą się objawy Alzheimera i Parkinsona, zmniejszają stany zapalne w organizmie. Są też dane co do skutecznego stosowania diety ketogenicznej u ciężko chorych z rakiem i tak dalej. Zakładając, że jest wprowadzana w życie we właściwy sposób, dieta ta nie jest żadną „manią” lub „modą”,l

ecz potencjalnie silnym regulatorem rozstrojów metabolicznych. Wtedy dopiero jest skuteczna w cofaniu się lub wspomaganiu lepszego funkcjonowania w różnych problemach zdrowotnych

Dużym plusem diety ketogennej jest jej praktyczność. Będąc w stanie ketozy, nie musimy spożywać posiłków co 3-4 godziny, tak jak w przypadku odżywiania się węglowodanami. Energia z ketonów dostępna jest przez wiele godzin, dzięki czemu nie ma potrzeby spożywania regularnych posiłków.

Pamiętajmy, że ta dieta nie polega na jedzeniu mięsa na okrągło w ogromnych ilościach, lecz polega przede wszystkim na spożywaniu pokarmów bogatych w oleje roślinne, rybie i tłuszcze zwierzęce takie jak smalec, słonina, boczek w małych ilościach jako tłuszcze do smażenia naleśników, kotletów lub innych potraw i np. jajecznica na płatach lekko podsmażonego boczku. Warto też pamiętać, iż dieta naszych przodów, zwierała typowego mięsa raz na tydzień. W danych czasach gotowano rosół z kury raz w tygodniu na niedzielę. Wszyscy np. rodzina np,. 10 osób ( rodzinę i 8 dzieci), zasiadali do potrawki z kurczaka, gęsi czy kaczki i musieli się nią podzielić oraz nasycić. Mięso jedzono też przy okazji różnych imprez np. wesele, chrzciny oraz święta. Nie jedzono go tak powszechnie i często jak dzisiaj. Jedzono zdrowe i "szczęśliwe" zwierzęta, hodowane na polach, pastwiskach i łąkach, a nie chlewniach. Zjadano więc zupełnie inne energetycznie pożywienie. To również ma wielkie znaczenie, gdyż w komórkach zwierzęcych przechowywana jest informacja o ich losie i szczęśliwym żywocie tu na Ziemi lub o nieszczęściu i cierpieniu, jakiego doznały w hodowli klatkowej lub w rzeźni ( stres, podniesiona adrenalina). Nadmiar mięsa naładowanego informacją stresu i adrenaliny przed ubojem, może nam zaszkodzić i spowodować u nas większa agresję. wszam jelita to nasz drugi mózg. Aby to zneutralizować, zjadając posiłki mięsne, pomyślmy o zwierzęciu, które oddało życie za to, abyśmy my mogli być najedzeni. Przeprośmy je za to, że musiało odejść i podziękujmy mu za to poświęcenie, dzięki któremu możemy być syci i przetrwać. Nie marnujmy pożywienia i mięsa - jedzmy mniej i nie pozostawiajmy odpadów. To przede wszystkim będzie działać korzystnie dla naszego zdrowia, dobrego trawienia i intencji poświęcenia w dobrym celu zwierzęcia, które spożyliśmy.
Jedzmy tyle na jeden posiłek, ile zmieści się nam w jednej dłoni ( zupy, drugiego dania, śniadania) lub mniej. Dopiero po jego strawieniu i poczuciu głodu, sięgajmy po następne pożywienie. Tłustsze jedzenie będzie z pewnością bardziej energetyczne i pozwoli nam, na rzadsze spożywanie posiłków w mniejszych ilościach. Dzięki temu, mamy szanse na utrzymanie zdrowej zgrabnej sylwetki. Pamiętajmy, aby wraz z posiłkami tłuszczowymi i mięsem spożywać zawsze sporo warzyw oraz przypraw.

 

Bezpieczeństwo stosowania diety ketogennej

Dieta ketogenna jest znana od 100 lat. Jest alternatywnym sposobem pozyskiwania energii w stosunku do węglowodanów. Są osoby, które na tej diecie funkcjonują dziesiątki lat.  Na ten sposób odżywiania przechodzą często sportowcy. Ta dieta pozwala im na uzyskanie wprost rewelacyjnych wyników. W USA są organizowane biegi 24 godzinne a przebiegany dystans wynosi 275km. Sportowcy cały czas biegną. Bez glukozy.

W przypadku spalania ciał ketonowych w organizmie powstaje dużo mniej wolnych rodników niż w przypadku produkcji energii z glukozy. Nie trzeba więc tak dużo wysiłku jak w przypadku glukozy by je neutralizować antyutleniaczami.

Produkcja w mitochondriach komórkowych energii z węglowodanów powoduje po

wstawanie wolnych rodników w dużo większej ilości niż przy spalaniu ciał ketonowych, czyli pozyskiwania energii z tłuszczów.

Dietetyczne podwyższony poziom ciał ketonowych powoduje, że dużo dłużej niż przy odżywianiu glukozą nie czujemy głodu. Samopoczucie się radykalnie poprawia a jednocześnie organizm pobiera energię także z naszego odłożonego w różnych częściach ciała tłuszczu. Chudniemy, więc w sposób bezpieczny i trwały.

dieta-katogenna-avokado.jpg

 

Możliwość leczenia chorób z zastosowaniem diety ketogennej

Na podstawie niedawno przeprowadzonych badań ( Dietary cabohydrate restriction as the first approach in diabetes management: critical review and evidence base. Nutrition 2015, Jan; 31(1):1-13 ) naukowcy amerykańscy udowodnili, że:

·         Nie ma zbieżności pomiędzy spożyciem tłuszczów zwierzęcych i ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca. Straszenie ludzi masłem, smalcem i śmietaną nie ma żadnego naukowego uzasadnienia

·         Stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych we krwi zależy dużo bardziej od węglowodanów niż od kwasów tłuszczowych

·    Poziom cholesterolu całkowitago (nie mylić z LDL, VLDL, trójglicerydami) nie ma żadnego znaczenia dietetycznego i terapeutycznego. Stosowanie więc chemicznych środków obniżających ten cholesterol to działanie na szkodę pacjentów

·         Ograniczenie spożycia węglowodanów jest najbardziej efektywną metodą obniżenia trójglicerydów i podwyższenia HDL

·      U chorych na cukrzycę typu II niski poziom spożycia węglowodanów jest, co najmniej równy lub lepszy niż stosowanie jakichkolwiek środków

·         U pacjentów chorych na cukrzycę typu II niskie spożycie węglowodanów ( najlepiej

dieta ketogenna) może wyeliminować używane przez nich leki a u chorych na cukrzycę typu I przyczynia się do zredukowania ilości potrzebnej insuliny.

Ciała ketonowe pełnią rolę  sygnalizatorów w procesie ekspresji genów. Efektem tego jest zmniejszenie szkodliwego stresu oksydacyjnego. Ekspresja genu –to  proces, w którym informacja genetyczna zawarta w genie zostaje odczytana i przepisana na jego produkty, które są białkami lub różnymi formami RNA. (Suppresion of oxidative stress by beta-hydroxybutyrate, an endogenous histone deacetylase inhibitor. Science. 2013 Jan 11;339(6116):211-4 ) To szczególnie ważne odkrycie gdyż stres oksydacyjny występuje we wszystkich chorobach przewlekłych, które z zasadzie uważane są za nieuleczalne.

Występuje jeszcze jeden pozytywny efekt uboczny stosowania takiej diety. Z porcji tłuszczu można uzyskać dwa razy tyle energii niż z węglowodanów i białek. Co za tym idzie nasz organizm pracuje dużo mniej nad uzyskaniem takiej samej porcji energii a więc starzeje i zużywa się dużo wolniej niż przy pozyskiwaniu energii z węglowodanów.

Zmniejszają uczucie głodu

Wyniki badań, wskazują, że restrykcja węglowodanów do poziomu umożliwiającego nasilenie produkcji ciał ketonowych, sprzyja zmniejszeniu uczucia głodu, podczas stosowania diet nastawionych na redukcję tkanki tłuszczowej.

 dieta-ketogenna-jadlospis.jpg

 

Cukrzyca typu II i I

Ciała ketonowe mogą wywierać bezpośredni wpływ na obniżanie poziomu glukozy i poprawę parametrów lipidowych. Najbardziej spektakularne wyniki stosowania diety ketogennej osiągnięto w leczeni cukrzycy typu II i na ogół towarzyszącej temu otyłości (Effect of a low-carbohydrate diet on appetite blood glucose levels, and insulin resistance in obese patients with type 2 diabetes. Ann Intern Mes. 2005 Mar 15;142(6):403-11). Wyniki osiągnięto dzięki zastosowaniu dużej ilości tłuszczów nasyconych (70-80%) i obniżenie węglowodanów do 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Do poszerzenia wiedzy w tym zakresie znacznie przyczynił się Dr. George Cahill. W jednym z bardziej ekstremalnych badań poddał on otyłych studentów 40-dniowemu „biblijnemu” postowi. Dodatkowo w trakcie postu podano uczestnikom 20 IU insuliny, co doprowadziło u nich do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi do 25 mg/dl!
I tu ciekawosta - przy wysokim poziomie ciał ketonowych we krwi, nie wiązało się to z objawami hipoglikemii. Dla uzyskania lepszej perspektywy, obniżenie poziomu glukozy do 25 mg/dl zazwyczaj prowadzi do poważnych objawów hipoglikemii – utraty przytomności i śpiączki, lec nie w tym przypadku stosowania "biblijnego" postu i diety ketogennej.

Często słyszymy, że insulinooporność ma związek z otyłością brzuszną. Aby wystąpiła jednak insulinooporność, to poziom insuliny we krwi jest wysoki, gdyż insulina nie jest zużywana. To z kolei prowadzi między innymi do otyłości. Jest jednak wiele osób, które mimo otyłości brzusznej nie wykazują insulinooporności i odwrotnie jest też spora ilość pacjentów, którzy mimo szczupłej sylwetki taką insulinooporność wykazują. Chorzy na cukrzycę z czasem na ogół przyjmują coraz więcej insuliny, ale wraz z większą ilością przyjmowanej insuliny rośnie także  insulinooporność. I tak kręci się to błędne koło. Zdroworozsądkowa logika wykazuje, że należałoby tak kierować leczeniem pacjenta, by miał coraz mniejsze zapotrzebowanie na insulinę. W praktyce jednak postępowanie terapeutyczne jest odwrotne chociaż wiadomo powszechnie, że niski poziom insuliny jest gwarantem zdrowia i długowieczności.

Przy insulinooporności komórki bronią się nie przed insuliną, ale przed zalewem glukozy, której nośnikiem jest właśnie insulina. Należy więc wszelkimi możliwymi metodami ograniczyć podaż glukozy.

Badania pokazują (Resistance to Symptomatic InsulinReactions after Fasting, J Clin Invest. 1972 Oct; 51(10):2757-2762), że pacjenci z cukrzycą i otyłością stosujący dietę ketogenną doskonale funkcjonują nawet wtedy, gdy poziom glukozy wynosi 25mg/dl. Tak niski poziom glukozy przy odżywianiu za pomocą węglowodanów oznaczałby pewną śmierć. Osoby te jednak doskonale się czują a zawdzięczają to wysokiemu poziomowi ciał ketonowych. Przy tak niskim poziomie glukozy komórki odpoczywają i się regenerują a cukrzyca typ II mija.

dietaketogeniczna.jpg

Także w cukrzycy typu I można tą metodą osiągnąć znaczną poprawę. Znacznie zmniejsza się zapotrzebowanie na insulinę. Czasami wydaje się, że pacjent ma cukrzycę typu I, że komórki beta są zniszczone. Czasem jednak komórki beta nie produkują tylko chwilowo insuliny w powodu znacznego otłuszczenia trzustki. Po przejściu na dietę ketogenną znika problem, ponieważ znika otłuszczenie i komórki beta podejmują pracę.

Czasami zdarza się także, że brak produkcji insuliny powodowany jest przez pasożyty. Trzeba, więc pozbyć się pasożytów i także wówczas trzustka podejmuje pracę na nowo.

 

Pozytywny wpływ dity ketogennej na czynniki ryzyka chorób metabolicznych w tym sercowo-naczyniowych, nadwagi i cukrzycy

Wiemy już, iz ciała ketonowe mogą wywierać bezpośredni wpływ na poprawę parametrów lipidowych. Niedawno odkryto, że beta-hydroksymaślan jest naturalnym ligandem dla receptora niacyny ( B3 lub witaminy PP) – PUMA-G. Poprzez ten receptor, niacyna zmniejsza poziom triglicerydów i „złego” cholesterolu frakcji LDL oraz zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu frakcji HDL. Poza tym, beta-hydroksymaślan jest endogennym, specyficznym inhibitorem diacetylaz histonów (HDACs). Hamowanie HDACs przez beta-hydroksymaślan prowadzi do zmian w transkrypcji genów, włączając geny odpowiedzialne za kodowanie czynników umożliwiających zmniejszenie stresu oksydacyjnego – FOXO3A i MT2, sprzyjających straezniu sie organizu i towrzeniu się licznych chorób degeneracyjnych.

 

Nowotwory

Schemat wspomagania leczenia nowotworów za pomocą diety ketogenicznej opiera się o badania (między innymi: Cancer as a metabolic disease: implications for novel therapeutics, Carcinogenesis. 2014 Mar; 35(3): 515-527) pokazujące, że komórka nowotworowa jest upośledzona w stosunku do zdrowej komórki w wielu aspektach. Między innymi nie może czerpać energii z glukozy jak zwykła komórka lecz tylko w drodze fermentacji a proces ten jest bardzo mało wydajny. Komórka rakowa nie może się też przestawić na czerpanie energii z ciał ketonowych jak robi to zdrowa komórka.

Szczególnie komórki nowotworowe bytujące i rozwijające się w mózgu są nieodporne na brak glukozy. Dlatego też np. glejak uważany w medycynie za jedną z najgorzej rokujących form raka może być w ogromnej ilości przypadków leczony przy zastosowanie diety ketogennej. Jest to związane z naturą obronną człowieka przed chorobami.
Ciała ketonowe zaspokajają niemal połowę zapotrzebowania energetycznego mózgu noworodka w pierwszych dniach po porodzie. Stąd kobieta w ciąży i podczas karmenia, dla zdrowia swojego dziecka teraz i na przyszłość, powinna stosować dietę ketogenną i dodatkowo suplementować się kwasami tłuszczowymi typu Omega 3, Lecytyna z fosfadylocholiną (Triple Potency Lecithin),  witaminą D i witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach czyli E, K i beta caroten (A). To mogłoby uchronić niemowlę od innego typu chorób układu nerowewgo oraz nowotworowych, wzmacniając przy tym stan komórek zbudpowanych z tłuszczowej otoczki i wzmocnić układ obronny organizmu.

W przypadku nowotworów rozwijających się w innych częściach ciała zastosowanie diety ketogennej może także przynieść rewelacyjne postępy w leczeniu. Okazuje się, że również w tych przypadkach, zmniejszenie poziomu insuliny i glukozy oraz zwiększenie poziomu ciał ketonowych we krwi, stwarza wyjątkowo niekorzystne warunki do inicjacji i rozwoju nowotworów.
W jednym z bardziej interesujących eksperymentów, z udziałem pacjentów z zaawa

nsowanymi postaciami nowotworów (m.in. piersi, płuc, jajników i jelit) zaobserwowano, że zwiększenie poziomu ciał ketonowych po 28 dniach przestrzegania zasad diety ketogennej, miało pozytywny związek ze stabilizacją lub częściową remisją nowotworów.

dieta-ketogeniczna-w-leczeniu-padaczki-epilepcja.jpg

Ponieważ nauka potwierdza skuteczność diety ketogennej, to nic nie stoi na przeszkodzie, by stała się pierwszym działaniem, jakie jest podejmowane po wykryciu choroby nowotworowej. Warto więc wprowadzić dietę ketogenną i suplementację bogatą we wszlekie składniki tłuszczowe, takie jak olej Omega 3, sok z owocu acai - Organic Acai, witmianę e, d, k, beta caroten, lecytyne,  wiesiołek i inne oleje np. kokosowy i MCT orz oliwa z oliwek.

Badania przeprowadzone nad nowotworami u dzieci  (Ketone bodies inhibitthe vability of humanneuroblastoma cellus. J Pediatr Sugr 2009 Jan;44(1):212-6 ) dowodzą, że ciała ketonowe mają toksyczne działanie na komórki nowotworowe wykazując jednocześnie działania ochronne na zdrowe komórki. Nie ma takiej drugiej substancji w całym wachlarzu środków terapeutycznych stosowanych przez medycynę opartą o radio i farmakoterapię.

 

Terapeutyczny wpływ diety ketogennej w chorobach neurodegeneracyjnych ( padaczka, epilepcja, autyzm, ADHD, choroba Aspargera, choroba Alzheimera, Parkinsonam, demencja starcza i Lou Gehriga oraz inne)

Wiemy już, że ciała ketonowe zaspokajają niemal połowę zapotrzebowania energetycznego mózgu noworodka. Jest to związane z naturalnym zapotrzebowaniem orgaizmu na tłuszcze i ze sposobem żywienia naszych przodków, którą w najlepszy sposób, możemy jeszcze obserwować u Eskimosów, jedzących spore ilości mięsa ryb i fok (często na surowo) oraz spozywających tłuszcze rybne z ograniczona ilością warzyw czy owoców.Naszym dzieciom również do rozwoju mózgu, w największej ilości potrzebne sa tłuszcze a nie cukierki i czekolady, jak sądza ciocie i babcie, przynoszace dzieciom słodycze, "aby te były szczęśliwe". Lepiej jak ciocie i babcie przyniosą tran, suplementy z Omeg 3, lecytyne z fosfatydocholiną lub pyszną, zdrową poprawę, bogatą w tłuszcze. Budujmy zdrowe wzorce zywieniowe i uczmy ich nasze dzieci, aby miały zdrowe nawyki w swoim życiu.

dieta-ketogenna-ryby.jpg

Dieta ketogenna doskonale sprawdza się u dzieci z lekooporną padaczką. Znacznie zmnijesza ilość ataków padaczki, co jest udowodnione nukowo. W latach 30-tych „dieta ketogenna” (diety stosowane w epilepsji zazwyczaj charakteryzują się większym udziałem tłuszczu w diecie, o których mowa w tym artykule) była cenionym sposobem leczenia padaczki. Wkrótce w nastała era farmaceutyków i w efekcie wynalezienia nowych leków i skupienia na nich uwagi świata, zalecenia dietetyczne w leczeniu padaczki zaczęto postrzegać, jako niepotrzebne. Wykorzystanie diety ketogennej przez lekarzy, stosowano więc tylko w kilklu ośrodków w Stanach Zjednoczonych.

Sytuacja uległa zmianie za sprawą 20-miesięcznego chłopca o imieniu Charlie Abrahams, cierpiącego na bardzo ciężką postać lekoopornej padaczki. Ojciec Charliego – Jim Abrahams – znany reżyser komedii filmowych (m.in. współreżyser filmów: „Czy leci z nami pilot?” i serii „Naga broń”) znalazł informacje o diecie ketogennej w jednej z książek i postanowił zabrać swojego syna do szpitala Johna Hopkinsa w Baltimore, gdzie dieta ketogenna była stosowana w leczeniu padaczki nieprzerwanie od lat 20-tych. Zaledwie po 4 dniach przestrzegania diety chłopiec przestał mieć napady padaczki. Następnie Jim założył Fundację Charliego w celu upowszechnienia wiedzy na temat terapeutycznego wpływu diety ketogennej w leczeniu padaczki tak, aby wszyscy potrzebujący mogli skorzystac z pomocy tej diety i aby firmy farmacityczne jej nie zaniechały i nie zakazały w terapiach szpitalnych prowadzonych prze lekarzy. W głównej mierze dzięki tym wydarzeniom obecnie dieta ketogenna nie jest postrzegana, jako terapia ostatniej szansy. Jednocześnie wciąż bada się terapeutyczne właściwości ciał ketonowych w innych schorzeniach, gdzie dochodzi do uszkodzenia i obumierania komórek nerwowych, takich jak: autyzm, choroba Alzheimera, Parkinsona i Lou Gehriga.

Naukowcy wyjaśniają też, że ciała ketonowe działają ochronnie na tkankę nerwową. Można ją więc stosować u osób chorych na schorzenia neurodegeneracyjne: Alzheimer, Parkinson, SM i stwardnienie zanikowe boczne.

 

Inne jednostki chorobowe

Jedno z ostatnich badań wskazuje, że ciała ketonowe mogą zapobiegać obniżeniu przepływu krwi w mózgu, jaki pojawia się w efekcie starzenia. Właściwość ta jest również badana pod kątem wspomagania gojenia ran – ciała ketonowe zwiększają tutaj przepływ krwi, a tym samym zwieksza się ilość dostarczanych składników potrzebnych do gojenia rany.

Dieta ketogenna znalazła zastosowanie w niektórych wrodzonych błędach metabolizmu (np. wrodzony brak białka transportującego glukozę GLUT-1). Są także inne wskazania do jej stosowania, takie jak zespół Retta, zespół Draveta, padaczka z napadami miokloniczno-astatycznymi (zespół Doose), stwardnienie guzowate. Rozważa się także leczenie wspomagające dietą ketogenną w autyzmie, innych typach padaczek i niektórych encefalopatiach.

Wyżej przedstawione wnioski wskazują na bardzo szeroki potencjał strategii żywieniowych przyczyniających się do zwiększenia poziomu ciał ketonowych we krwi - zarówno potencjał w zakresie poprawiania stanu zdrowia, jak i korzyści sylwetkowo-wydolnościowe.

dieta-ketogenna-zapiekanka.jpg

Podsumowanie - korzyści diety ketogenicznej

·         Utrata tkanki tłuszczowej

·         Mniejsza ilość wody magazynowane w organizmie (brak opuchnięcia)

·         Jasność umysłu

·         Bardzo wysoki poziom energii przez cały dzień

·         Mniejsze odczucie głodu

·         Mniej stanów zapalnych

·         Zmniejszenie katabolizmu (spalania mięśni)

·         Lepszy sen

·         Poprawa stanu oraz wyglądu skóry, zębów i włosów

·         Zwiększenie siły mięśni

·         Uwolnienie się od uzależnień pokarmowych (np. słodyczy, Coca- Coli itp.)

·         Pozbycie się chronicznego zmęczenia i hipoglikemii

·         Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, pozytywny wpływ na zespół jelita drażliwego, brak wzdęć

·         Pomaga w leczeniu epilepsji, stanów depresyjnych, ADHD i autyzmie

·         Podnosi poziom testosteronu

·         Pomaga pozbyć się dominacji estrogenów

·         Pomaga w walce z nowotworami, stwardnieniem rozsianym, Alzheimerem, chorobami serca oraz cukrzycą typu II

cykliczna-dieta-ketogenna.jpg

 

Uwagi końcowe:

Cele stawiane w leczeniu onkologicznym, to ograniczenie szybkości wzrostu guza, ograniczenie rozwoju naczyń krwionośnych, dzięki którym guz się rozwija, ograniczenie stanów zapalnych (nie tylko w chorobie nowotworowej). Stan zapalny jest prekursorem każdej choroby. Dieta ketogenna ogranicza stany zapalne, hamuje wzrost naczyń krwionośnych odżywiających nowotwór. Hamuje także rozrost samego guza.

Dieta ketogenna z ograniczeniem energii jest w stanie doprowadzić do zniszczenia komórek nowotworowych przywracając im zdolność apoptozy

Dieta ketogenna wspomaga prawidłowe działanie mitochondriów przyczyniając się do zapobiegania szeregu różnych chorób z tym związanych.  Sprzyja powstawaniu nowych, zdrowych mitochondriów i usuwaniu starych i uszkodzonych

Zwiększa ruchliwość plemników

Zmniejsza zapotrzebowanie komórek na tlen

Ciała ketonowe zwiększają produkcję ATP, czyli dają nam znacznie więcej energii niż ta pozyskana z glukozy.

Niektóre witaminy (A, D, E, K) rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. Tak, więc zbyt mała podaż tego składnika odżywczego, prowadzi do niedoborów tych witamin.

Badania naukowe dowodzą, że nasz mózg pracuje znacznie wydajniej na ketonach niż na glukozie. Dieta ketogenna wspomaga koncentrację, naukę oraz przyczynia się do tzw. jasności umysłu. Ciała ketonowe stanowią alternatywne źródło energii dla mózgu, tym bardziej, że komórki mózgowe i układu nerwowego maja swoje otoczki zbudowane właśnie w tłuszczy. W pierwszych dniach głodzenia lub stosowania doety jetogennej, ciała ketonowe zaspokajają 1/3 zapotrzebowania energetycznego mózgu, po kilku tygodniach już 2/3 mózgu, co stanowi mechanizm adaptacyjny umożliwiający zmniejszenie rozpadu białek mięśniowych. W ten sposób nasz organizm wraca do natury naszych przydów, a dowodem na to iż jest to właściwa droga, jest fakt, iż ciała ketonowe zaspokajają niemal połowę zapotrzebowania energetycznego mózgu noworodka w pierwszych dniach po porodzie.

dieta-ketogeniczna-sportowcy.jpg

 

Trzeba pamiętać, że dieta ta może mieć swoje wady - co wtedy?

      Dieta ketogenna nie działa, gdy stosujemy leki sterydowe. Może to być też mniej korzystna dla sportowców lub tych, którzy chcą zwiększyć wagę i przyrost mięśni.

      Przeważnie dieta ketogeniczna jest bezpieczna dla ludzi zdrowych. Jednak kiedy nasze ciało zaczyna się przystosowywać, mogą istnieć pewne początkowe skutki uboczne. U osób, które były przyzwyczajone do spożywania dużej ilości węglowodanów mogą przy przejściu na dietę ketogenną wystąpić chwilowe objawy, takie jak przy odstawieniu substancji uzależniających m.in. bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty. Jest to często określane jako „keto grypa”.

    Keto grypa objawia się słabszą energią i sprawnością umysłową, zwiększonym uczuciem głodu, problemami ze snem, nudnościami, dolegliwościami trawiennymi i obniżeniem wydajności fizycznej. W celu zminimalizowania tych objawów, można spróbować włączyć regularną dietę o niskiej zawartości węglowodanów, w ciągu pierwszych kilku tygodni. To może nauczyć nasze ciało spalać więcej tłuszczu, zanim całkowicie wyeliminujemy węglowodany. Dlatego najlepiej wprowadzać tą dietę stopniowo i przyzwyczajać do niej swój organizm w ciągu około 6 miesięcy.
Podobnie jak w przypadku każdej diety, będzie działać tylko wtedy, gdy jest spójna i trzymamy się jej na dłuższą metę, bez obżeraia się. Przygotowujmy posiłki małe - jedzmy tylko tyle, ile zmieści się w naszej dłoni.

      Powinniśmy też zmniejszyć intensywność ćwiczeń fizycznych - wyczynowych, podczas których powstaje kwas mlekowy, który z kolei przetwarzany jest na glukozę. Warto ćwiczyć regularnie i dopasować wysiłek fizyczny do swoich mozliwości.

      Suplementacja jest wskazana

      Podczas stosowania diety ketogennej korzystnie jest wspomagać się suplementacją kwasów Omega3, olejem z wiesiołka, lecytyną z fosfatydylocholiną i innymi wskazanymi suplementami uzupełniającymi dietę o witaminy przede wszystkim rozpuszczalne w tłuszczach (E,D,K) i A (beta karoten), Olej MCT oraz sok  z bogatych w tłuszcz owoce acai


Patrz:

      Omega3 Concentrat >>

      olejem z wiesiołka tłoczony na ziomno - Evening Primrose Oil >>

      lecytyną z fosfatydylocholiną w Triple Potency Lecithin >> 

Vitamin E minimum 4 kapsułki dziennie >>

Beta Caroten 9000 - 6-9 kapsułek dziennie >>

D-drops vitain D w ilości 10-15 kropli dziennie >>

Organic Acai z brazylijskiego owocy acai. bogatego w tłyszcze roślinne >>

multiwitaminay - Full Spectrum, Vital do grupy krwi >>


Nienasycone tłuszcze w postaci kapsułek lub płynnej, dodane do napojów lub szejków, dodadzą energii i spowodują wzrost poziomu ciał ketonowych.

Ważne jest także dostarczenie niezbędnych minerłów w postaci warzyw, soków oraz w formie suplementacji, gdyż dieta ketogeniczna szczególnie na początku, może zmienić równowagę ciała w wodę i składniki mineralne. Może pomóc w tym dodanie dodatkowej soli Kłodawskie do posiłków lub przyjmując suplementy mineralne w postaci zestawów minerałów Power Mins. Minerały jakie należy przyjmować w celu zminimalizowania skutków ubocznych to: sód- 3,000-4,000 mg, potas- 1000 mg i magnez - 300 mg w postaci Strong Bones  minimum 2 kapsułki dziennie na noc lub w wiekszych dawkach w ciągu dnia. Ważne jest, aby dostarczać, w odpowiedniej ilości, składniki mineralne - szczególnie na początku stosowania diety, a także odpowiednio nawadniać organizm.

 

      Wskazówki żywieniowe diety ketogennej

     Generalna zasada żywienia w diecie ketogennej (ałużąca homeostazie i zdrowiu) zacheca nas do przestrzegania podstawowych proporcji tłuszczy - tłuszcze nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone powinny odpowiadać stosunkowi 1:1:1.
Zasadniczym działaniem jest świadomość – jakie produkty spożywamy i które frakcje tłuszczów należy uzupełnić. Ważne jest, by w ciągu dnia dostarczać sobie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe z każdej z wymienionych frakcji.

      Źródłami białek powinny być:
 - białka zwierzęce: wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, drób (razem ze skórą która dostarcza kolagenu oraz z tłuszczem itp.), kiełbasy (ze sprawdzonych źródeł), boczek itp.
 - nabiał (w razie braku problemów z nadmiarem estrogenów lub nietolerancją): sery, serki wiejskie itp.
Wybierajmy indyka oraz wołowinę, która zawiera spore ilości l-karnityny wspomagającej transport i wykorzystywanie tłuszczów. Nie należy bać się tłustych kawałków mięsa, karkówek czy golonek, jednak spożywać je zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem energetycznym. Przejadanie się tłustymi mięsami będzie powodowało wręcz odwrotny efekt od zamierzonego.

Źródłami węglowodanów powinny być:
 - błonnik: otręby pszenne, warzywa takie jak: brokuły, szpinak itp. wszelkie warzywa zielone i niskowęglowodanowe: brokuły, szpinak, dynia, pomidory, papryka itp.
-  owoce (do 10 g dziennie maksymalnie): maliny, morele, śliwki, jabłka itp.
Owoce na diecie ketogenicznej nie są koniecznością jednak warto je wdrożyć w postaci np. jednego jabłka czy kilku śliwek dziennie ze względu na bogactwo wartości odżywczych, oraz zawartości fruktozy. Węglowodany na diecie ketogenicznej są ściśle kontrolowane i w pierwszych jej fazach nie powinno się dodawać warzyw „na oko”. Organizm musi osiągnąć stan ketozy, a zbyt duża ilość węglowodanów może uniemożliwić ten fakt.

 

     Przykładowy jadłospis dla kobiety o wadze 60 kg, ćwiczącej intensywnie przynajmniej 2 razy w tygodniu, wygląda następująco:

  
- śniadanie: jajecznica z dwóch jajek z szynką smażona na smalcu, gorzka herbata,
   - II śniadanie: koktajl z 1/2 banana, jarmużu i 1 jabłka,
   - obiad:  golona zasmażana lub tłusta ryba macerowna wcześniej 1 godz. w zalewie z cytryną, piperzem i dużą ilością cebuli oraz pietruszką + woda,
   - podwieczorek - porcja zimnych nóżek (studzielina z octen jabłkowym lub sokiem z cytryny), woda mineralna,
   - kolacja - smażony łosoś, porcja keto chleba z masłem o pasą słonecznikowa z kurkumą Vital FOOD, gorzka herbata zielona lub inna.

keto-pasta.jpg 
(znajdziesz m.in. w Kaufland, Auchan i innych)

    - śniadanie: omlet w dwóch wielkich jaj i mascarpone, posmarowany pastą wege na bazie słonecznika z papryką lub suszonymi pomidorami, fimy Vital Food, szpinak, pomidor, tłusta kawa pażona ze śmietanką z mleczka kokosowego.
    - II śniadanie: placuszek babanowy ( rozdrobniony banan z jajkiem smażony na oleju kokosowym)
    - obiad: karkówka i warzywa (papryka, kabaczek, cebulka) na gęsim smalczyku z łyżką mascarpone
    - podwieczorek: plaster żółtego sera  lub serka topionego, wraz z pokrojoną łodygą selera naciowego
      lub  placuszki placuszki kokosowe
    - kolacja: dwie kromki ketochleba z pasta o smaku francuskiej musztardy Dijon z salami, pomidor i obficie posypać szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem

 

Przykładowe przepisy w diecie ketogenicznej:

 

Zapiekane brokuły

450 g różyczek brokułu
225 g miękkiego serka śmietankowego
¼ szklanki ( 60 g) majonezu
28 g papryczki jalapeno pokrojonej w kostkę
1/2 łyżeczki soli
225 g startowego ostrego sera cheddar
6 plastrów boczku bez cukru i azotanów pokrojonych na małe kawałki

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Ugotuj brokuł na parze lub w wodzie. Po 5 minutach wyjmij z naczynia i odstaw do ostygnięcia. Umieść brokuł w dwulitrowym naczyniu żaroodpornym. Zmieszaj serek śmietankowy z majonezem, papryką i solą. Brokuł polej sosem. Wierzch obsyp równo startym serem cheddar oraz kawałkami boczku. Piecz przez 10 minut, aż na serze pojawią się pęcherzyki powietrza.

Ilość porcji:  4
Jedna porcja zawiera: 61 g tłuszczu, 7 węglowodanów netto 32,5 g białka, 707 kalorii, dzięki którym masz sporo energii w małej porcji posiłku i nie potrzebujesz podjadać czy głodować, a Twoje ciśnienie jest w normie, a nadciśnienie stopniowo po takiej diecie wraca do normy.

zapiekanka-brokuly.jpg

 Sałatka z jajkiem, awokado i boczkiem – szybka sałatka dobra na każdy posiłek

·         1 awokado pokrojone w kostkę

·         4 jajka na twardo w plasterkach

·         1 średni pomidor pokrojony w kostkę

·         2łyżeczki (30ml) soku z cytryny

·         6 plasterków boczku najlepiej wiejskiego bez konserwantów

·         2 łyżki (2g) świeżej posiekanej kolendry lub suszonej

·         Sól i świeżo zmielony pieprz

W misce połączyć wszystkie wymienione wyżej składniki i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Ilość: 2 porcje

Jedna porcja zawiera: 52,5g tłuszczu, 7g. węglowodanów netto, 35g białka, 640 kcal

 

Jajko zapiekane w awokado

Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczy roślinnych, więc nie może zabraknąć go w diecie ketogecznej. Kiedy przyprawimy je dobrze solą himalajską, przeprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem i lubczykiem, będzie pyszne. 


SKŁADNIKI
dieta-ketogenna-sniadania.jpg
    1 awokado;
    2 jajka;
    łyżeczka masła;
    czerwona papryka,
    szczypior, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, sól himalajska i pieprz do snaku;

Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Do powstałych połówek wlej po jajku, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut. Posyp posiekaną papryką i szczypiorkiem.

 

Zupa krem z pieczarek:

·         ¼ szklanki (56g) masła

·         2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę

·         1 średnia cebula pokrojona w kostkę

·         280g pieczarek pokrojonych w kostkę

·         5 szkalnek bulionu z indyczego lub wołowego męsa na kości

·         1 łyżka soli

·         ½ łyżki pieprzu

·         1 łyżeczka estragonu

·         ½ łyżeczki tymianku

·         ½ szklanki (120ml) śmietanki kremówki

·         ½ szklanki (115g) kwaśnej śmietany

Masło podgrzać na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i seler. Podsmażyć, aż cebula się skarmelizuje – ok 12 do 15 min. Dodać pieczarki, bulion, sól, pieprze, estragon i tymianek. Przykryc i podsmażać 30 minut.  Zdjąć z pieca. Dodać śmietanę kremówkę, wymieszać i odstawić do lekkiego wystygnięcia. Przelać do miski blendera i zmiksować na gładką masę. Masę przelać z powrotem do patelni i podgrzewać. Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać.

Ilość – 4 porcje

Jedna porcja zawiera: 30g tłuszczu, 6,5g węglowodanów netto, 10g białka, 336kcal

 

Zapiekanka kalafiorowa

·         450g kalafiora pokrojonego w kostkę

·         2 łyżki (28g) masła lub tłuszczu ze smażenia boczku

·         ½ małej cebulki pokrojonej w kostkę

·         225g miękkiego sera śmietankowego

·         ½ łyżeczki soli

·         ¼ łyżeczki pieprzu

·         1 szklanka (230g) kwaśnej śmietany

·         225g pieczarek w plastrach

·         1szklanka (150g) szynki bez konserwantów, wiejskiej pokrojonej w kostkę

·         170g startego sera, najlepiej cheddar

·         ¼ szklanki(15b) posiekanej najlepiej świeżej pietruszki natki

Nagrzać piekarnik do 190 st. C W międzyczasie ugotować kalafior na parze na miękko. Roztopić masło w małym rondelku na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać aż zmięknie. Zdjąć naczynie z pieca. Dodać serek śmietankowy i mieszać aż powstanie kremowy sos. Dodać sól, pieprz i smietanę. Wymieszać. Połączyć sos z kalafiorem, pieczarkami i szynką. Przelać do żaroodpornej formy o wymiarach ok.25-30x 15-20cm. Wierzch obsypać serem cheddar.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Ilość porcji: 4

Jedna porcja zawiera: 55g tłuszczu, 10,5g węglowodanów netto, 27g białka, 645 kcal

 

keto-chlebek.jpgKeto chleb bezglutenowy z nasioni  pestek


7 jajek
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1/3 szklanki mąki kokosowej (około 40 g)
1/3 szklanki mąki lnianej (około 40 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
10 g pestek z dyni, siemienia lnianego, sezamu
250 g cukinii

Wykonanie:
Na tarce o drobnych oczkach, zetrzeć cukinię. Jeśli jest mała to śmiało można zetrzeć ze skórą.
Cukinię dokładnie odcisnąć z płynu.
Jajka, oliwę, ocet wymieszać mikserem na puszystą masę.
Dodać obie mąki, sodę, sól.
Następnie dodać startą cukinię.
Wsypać pestki dyni, siemię lniane i połowę sezamu.
Gotową masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, można posypać po wierzchu sezamem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozwolić, aby chleb studził się w środku (jest to konieczne, aby nie było zakalca), następnie dokończyć studzenie poza piekarnikiem np. na desce kładąc go do góry nogami (chleb po wyjęciu z papieru jest nieco „mokry”).

Polecam każdemu, kto jest na diecie ketogenicznej!

Keto chleb z serka

    3 jajka
    3 łyżki serka śmietankowego
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serkiem, połączyć z proszkiem do pieczenia i octem jabłkowym. Masę powoli przelać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Na blaszce położyć papier do pieczenia i nakładać łyżką porcje ciasta (z podanych składników będzie 6 porcji). Wstawić do piekarnika i piec bez termoobiegu przez około 20 minut.

Groszkowy keto-chleb tłuszczowy

chlebek-kegogeniczny-groszek.jpgI przepis, gdyby ktoś miał smaka:
120 g stopionego masła
200g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
460 g jajek (całych surowych)
110 g żółtek jajecznych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli

Wymieszać, wlać do keksówki i piec do suchego patyczka (ok. 50 minut w 180 stopniach - czas i temperatura zależy od piekarnika)

Polecam każdemu, kto jest na diecie ketogenicznej!

 

Śmietanowa wieprzowina z pieczarkami

·         2łyżki(28g) oleju kokosowego

·         2 steki wieprzowe lub porcja na 2 kotlety

·         ½ średniej cebuli pokrajanej w kostkę

·         1 czerwona papryka w plasterkach

·         1 zielona papryka w plasterkach

·         2-4 posiekanych ząbków czosnku

·         225g pieczarek w plasterkach

·         ½ szklanki (120ml) śmietanki kremówki

·         1 łyżeczka przyprawy do drobiu

·         ½ łyżeczki soli

·         ¼ łyżeczki pieprzu

·         ¼ szklanki(60g) kwaśnej śmietany

 Rozgrzać olej na dużej patelni na średni ogniu. Usmażyć wieprzowinę na brązowo z 2 stron. Po 5min na każdej stronie. Przełożyć na talerz i odstawić na bok. Na patelnię wrzucić cebulę i papryki. Podsmażać 5-8 minut aż zmiękną. Dodać czosnek i pieczarki. Podsmażać dalej aż pieczarki zmiękną. Przełożyć wieprzowinę z powrotem na patelnię. Dodać śmietanę kremówkę, przyprawy, sól i pieprz. Gotować często mieszając ok 4 minut. Zdjąć z pieca i dodać kwaśną śmietanę. Przełożyć na talerz i podawać z warzywami i sosem.

Ilość porcji: 2

Jedna porcja zawiera: 51,5 g tłuszczu, 12g węglowodanów netto, 24,5g białka, 609 kcal

 

Szakszuka

jajo-keto.jpgJest to jajko sadzone, smażone w pomidorach z czosnkiem z oliwą, bazylią i ząbkiem czosnku. Możesz tez serwować z frakfurterkami.

SKŁADNIKI

    2 jajka;
    2 pomidory;
    oliwa;
    1 mały / pół dużego ząbka czosnku;
    szczypiorek/bazylia;
    sól, pieprz;

Czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na ok. 15-20 ml oliwy. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż kilka minut do uzyskania dość gęstej konsystencji a potem dodaj przyprawy. Wlej na patelnie jajka i smaż pod przykryciem ok. 3 minut, do ścięcia się białka yak, aby żółtko zostało lejące.

 

Omlet po grecku

·         2 łyżki (28g) oliwy z oliwek

·         2 liście laurowe

·         2 posiekane ząbli czosnku

·         4 jajka

·         ¼ łyżeczki soli

·         1/8 łyżeczki pieprzu

·         1łyżeczka (3g) drobno posiekanego szczypiorku

·         ¼ szklanki  (40g) pokruszonego sera feta

 

Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i czosnek. Smażyć 3-4 minut aż oliwa nabierze smaku czosnku i liści laurowych. Wyrzucić liście. Rózgą rozbić jajka z solą i pieprzem aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Przelać jajka na rozgrzaną patelnię. Przykryć i smażyć do czasu, aż wierzch omletu będzie dobrze ścięty – około 5 minut. Posypać szczypiorkiem i serem feta. Szpatułką złożyć omlet na pół i przełożyć na talerz. Podawać na gorąco.

Ilość porcji: 2

Jedna porcja zawiera: 26g tłuszczu, 2g węglowodanów netto, 14g białka, 298 kcal

 

dieta-ketogenna-placuszki.jpgPlacuszki kokosowe z czekoladą

Ten przepis będzie odskocznią dla miłośników śniadań na słodko.

SKŁADNIKI

    2 jajka;
    20 gram mąki kokosowej;
    łyżka tartej czekolady bez cukru;
    2 łyżeczki ksylitolu;

Białka jajek ubij, następnie dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. Do powstałej „piany” dosyp 20 gram mąki kokosowej, startą czekoladę i ksylitol. Uformuj placuszki i usmaż na maśle klarowanym. Dokładny przepis, może być dodatkowo z polewą cynamonową.


Placuszki z czekoladą i sosem cynamonowym – BEZ CUKRU

Ich kształt nigdy nie wychodzi idealny. Idealny natomiast jest ich smak. Po takim śniadaniu czujemy się „zasłodzeni”, nie zjadając grama cukru.


Składniki
Placuszki z czekoladą

    4 jajka;
    40 gram mąki kokosowej;
    2 łyżki ksylitolu;
    czekolada bez cukru (polecam słodzoną stewią) – 1 paseczek 20g;
    masło klarowane do smażenia;

Polewa czekoladowo-cynamonowa

    łyżeczka kakao;
    ksylitol do smaku (ok. 1-2 łyżeczek w zależności od pożądanego stopnia słodkości);
    łyżeczka masła;
    szczypta cynamonu;
    mleko kokosowe (zamiennie mleko zwykłe);

Opcjonalne dodatki

    owoce jagodowe;
    orzechy;
    wiórki kokosowe

===============================

 Bogusław Bienias

specjalista medycyny żywienia i medycyny profilaktycznej

+48 793 063 010